De Langkamp 14, 3961 MS Wijk bij Duurstede, NL
+31 (0)343 578 585
The Justice Column (kunst)

De Rijksgebouwendienst heeft samen met de Gemeente Utrecht een kunstopdracht ontwikkeld die is uitgevoerd door de Britse kunstenaar Nicholas Pope i.s.m. Van Echtelt Metaal B.V.

De opvallende zuil staat op het Vrouwe Justitiaplein en is genaamd "Between good and evil, the Justice Column".

Pope heeft internationale bekendheid als beeldhouwer. In het Kröller Müller Museum zijn diverse grote houten vormen en tekeningen van hem tentoongesteld. De pompeuze betonnen zuil, die Pope ontwierp voor het Vrouwe Justitiaplein, is een markant oriëntatiepunt voor de omgeving. Het werk van Pope is abstract maar er zijn organische vormen in te herkennen, die verschillende taken van de rechter symboliseren.

De voet van de zuil staat voor alles wat over een zaak op tafel komt, de feiten, de persoonlijke verhalen, de emoties, kortom de menselijke kant van de zaak. Boven aan de zuil wordt de meer abstracte kant van de zaak uitgebeeld, namelijk het afwegen van de zaak om tot een uitspraak te komen. De menselijkheid is naar Pope’s opvatting het doel van de rechtspraak.

Als men om het kunstwerk heen loopt, kan men de woorden ‘Vrouwe Justitia’ van het beeld aflezen.

Leave a Reply